Sayfalar

17 Temmuz 2010 Cumartesi

Çizgi Roman Terimleri Vol 3

Çizgi Roman Terimlerine, biraz daha detaylara inecek şekilde devam ediyoruz.

Essential/Omnibus/Showcase: Aslında genel olarak hepsi aynı şeyi ifade etmektedir, sadece farklı çizgi roman firmaları farklı şekillerde isimlendirir. Genelde 10 yıldan daha eski sayıları içerip çok kalın ciltler olacak şekilde, çoğunlukla siyah beyaz basılan çizgi romanlardır. DC'nin bastıkları showcase, Marvel'ın bastıkları Essential, Dark Horse'un bastıkları ise Omnibus'tır.

Tie-in: Çizgi roman evrenlerinde büyük eventler yaşanırken, çoğu karakter de ana seriye dahil olmadan bu event'ten etkilenir. Bu şekilde de Event'in tie-in'leri ortaya çıkar. Event'i anlayabilmek için çoğu zaman tie-in'leri okumak zorunlu değildir, fakat bulunabiliyorsa okunmasında fayda vardır.

First Appearance: Herhangi bir database'de bir karakter hakkında araştırma yaparsanız karşınıza çok çıkacaktır. Bir karakterin Çizgi Roman evrenine ilk giriş yaptığı noktadır. Birçok karakter çizgi roman dünyasına doğrudan değil de, başka karakterlere ait seriler aracılığı ile giriş yapmıştır.

Motion Comic: Daha önce de sık sık bahsetmiştik, animasyon teknolojisiyle çizgi romanı birleştirerek oluşturulan melez eserlerdir.

Edition: Türkçe'ye geçtiği şekliyle edisyondur. Örneğin Batman: Killing Joke 1988 yılında çıkmış bir çizgi romandır, daha sonra yakın tarihte renklendirme üzerinde oynanıp, birkaç ekstra çizim, ropörtaj ve benzeri içerik katılarak yeni bir edisyon oluşturulmuştur.

Sidekick: Süperkahramanların yardımcılarına verilen genel isimdir. Sidekick kavramı Marvel'dan ziyade DC evreninde daha zengindir. Örneğin: Robin Batman'in Sidekick'idir.

Team-up: En az iki olmak üzere, farklı karakterlerin ortak bir amaç için birleşmesidir.

Comic: kelime anlamı çizgi romandır. Aylık seri olarak çıkan, fasikül formatındaki çizgi romanlara comic denir.

Graphic Novel: Comic ile arasında keskin bir çizgi yoktur, çoğu kişi değişik sebeplerden ötürü birbirlerinden farklı olduğunu iddia eder. Genellikle Comic'lerin birleştirip kitap formatına yani TPB'ye dönüştürülmüş haline verilen isimdir. Kimileri ise Graphic Novel'ın ağır, yetişkinlere hitap eden, yoğun konulu çizgi roman anlamına geldiğini düşünür. Ama çizgi roman piyasası ilk dediğimiz açıklamayı kabul eder.

Şimdilik terimler bu kadar, aklıma geldikçe devam etmeye çalışacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder