Sayfalar

8 Mart 2010 Pazartesi

Hellblazer

Yazar: Jamie Delano
Çizer: John Ridgway
Fİrma: DC/Vertigo
Tür: Korku

Bir çoğumuz Hellblazer'ı ilk olarak film ile tanıdık ve ülkemizde de filminin ismi aynı zamanda ana karakterin ismi olan John Constantine ile popüler oldu.
Hellblazer ilk olarak 1988 yılında DC'nin bir imprinti (alt firması) olan Vertigo tarafından çıkarılmış korku temalı bir çizgi romandır. Vertigo'nun gelmiş geçmiş en uzun serisidir, aynı zamanda başlayıp sonlanmamış tek serisidir.

Başlangıç


John Constantine aslında ilk olarak Swamp Thing adlı seride görülmüştür. Daha sonradan kendine ait bir serisi olmasına karar verildiğinde, ismi ilk olarak "Hellraiser" olarak düşünülmüştür. Fakat Clive Barker yayınlamadığı bir filme de aynı ismi verdiği için Hellblazer olarak değiştirilmiştir.

Serinin yazarı Jamie Delano Seride 80'li yılların Britanya'sını anlatmak istemiştir ve burayı berbat bir yer olarak tarif etmiştir.


Seri ilk olarak DC logosuyla basılmış, 1993 yılında #63 nolu sayıda Vertigo logosuyla çıkmıştır. Şu an hala Vertigo logosu ile basılmaktadır.


Ana Karakter ve Hikaye


Hellblazer DC evereninden bağımsız, geçici bir evrende geçmektedir. Evrende bir takım gizemli ve büyülü olaylar gerçekleşmektedir. Fakat her nasılsa #14 no'lu sayıda Hellblazer süper kahramanlarla karşılaşmıştır. Bunun dışında farklı sayılarda süper kahramanlıkla alakası olmayan, daha çok büyü ile ilgilenen Zattana, Swamp Thing, The Phantom Stranger, Dreamer gibi karakterler yer almıştır.


Ana karakter John Constantine içinse ahlaki açıdan sorgulanabilecek davranışları olduğu söylenebilir. Fakat ağırlıklı olarak olumlu davranışlar göstermektedir. Genelde kapışmaları sonucunda sahip olduğundan daha fazla düşman edinir. AYrıca pek de iyi bir arkadaş olduğu söylenemez, arkadaşlarını sık sık kullanır ve gerektiğinde onları satar. Onun yüzünden ölen arkadaşlarının ruhları da onu asla rahat bırakmaz.


John Constantine kendi serisiı dışında Spectre, Sandman, Lucifer, Shade, Changing Man gibi çizgi romanlarda da görünmüştür. Swamp Thing ve Books of Magic'de de yan karakter olaraka yer almıştır.


Not:
Hellblazer'ın ilk cildi İlk Günahlar "Cehennem Yolcusu John Constantine" adı ile ülkemizde Arka Bahçe yayıncılık tarafından yayınlanmıştır.


Editör'ün Yorumu:
Yeni sayılarını pek fazla okumamış olsam da eski sayıları ile Hellblazer çizgi roman dünyasına bakış açımı değiştiren çizgi romanlardan biri olmuştur. Bana çizgi romanın sadecesüper kahramanları ve aralıksız aksiyonu değil, ilginç senaryoları, ağır diyaloglar ve hayatın karanlık taraflarını da konu edinebileceğini öğretti.


Editör'ün Puanı:
8.3


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder