Sayfalar

2 Şubat 2010 Salı

Çizgi Roman Terimleri Vol 1

Çizgi roman dünyasına yeni girmiş arkadaşlar için terimlerden bahsedeyim dedim, devamı gelecek elbette. Umarım faydalı olur.

Ongoing Series: Adı üstünde, devam etmekte olan seri anlamına gelir, genellikle uzun seriler için kullanırız. (Spider-Man, Batman, X-Men, Wildcats... gibi)

Mini-Series: Kaç sayıda biteceği baştan belli genelde 4-5-6-8-10-12 sayıdan oluşan serilerdir. Çeşitli durumlarda Seriler uzatılabilir, uzatılmadığı takdirde belirtildiği uzunluktadır, genellikle ongoing seriler 5-6'şar sayılık mini serilerden oluşur.

One-Shot: Tek sayılık hikayelerdir, fasikül formatında bulunurlar. 20-80 sayfa arası değişirler.

Annual: Yıllık anlamına gelir, yılda bir çıkar fakat her yıl çıkacak diye bir kural da yoktur, fasikül formatındadır. One-shot gibi bağımsız bir konu içerebileceği gibi ongoing serideki bir sayının devamında gelen olay olabilir.

Fasikül: Aylık olarak çıkan kenarlıksız, dergi formatındaki çizgi romanlardır. Aylık ongoing serilerin fasikülleri 20-35 sayfa arasında değişir.

Cilt (Trade Paper Back): Ongoing ve mini seriler birleştirilerek oluşturlur, bazı çigi romanlar ise direk cilt formatında çıkar (Graphic Novel'lar örnek verielbilir). Cilt'lerin içinde barkodsuz, yazısız çizgi roman kapaklar, ekstra çizimler, karakter bitografileri, editör yorumları, ekstra kapaklar bulunur. 2000'li yıllarda ülkemizde çoğu çizgi roman sadece cilt formatında çıkmıştır. Ciltler de kendi içlerinde ikiye ayrılır:

Softcover: Sıradan bir kitap kapağı gibi yumuşak kapaklardır, daha kolay zarar görür ve yıpranırlar.

Hardcover: Ansiklopedi kapakları gibilerdir, sert kapaklardır. Softcover'lara göre daha fazla sayfa alma kapasiteleri vardır.

Crossover: Aynı çizgi roman evreni içerisinde farklı bir karakterin bir ongoing seride diğeri le karşılaşması veya farklı çizgi roman firmalarından karakterlerin kapışması/karşılaşmasıdır.

Imprint: Bir nevi alt firma demektir, kendine has kadrosu ve logosu olmasına rağmen farklı bir çizgi roman firmasına ait olan çizgi roman firmalarıdır.(Örneğin: Wildstorm/DC, Vertigo/DC, Max/Marvel, Top Cow/Image, Maverick/Dark Horse...)

Adaptation: Uyarlama demektir, film- video oyunu uyarlamaları çoktur.

Variant Cover: O ay çıkan dergiye alternatif olarak çıkarlan kapaktır. (genellikle farklı bir çizer tarafından çizilir)

Event: Genellikle bir evrenin tamamını veya evrendeki karakterlerin büyük bir kısmını etkileyen olaydır(First Born, Messiah Complex, Civil War, Blackest Night...)

Evren: Bir firmanın tüm karakterlerini bulundurduğu mekandır. Bir firmanın birden fazla evreni olabilir.

Alternatif (veya paralel) evren: Birçok kişi bu ifadeye yabancıdır, sırf marvel okuduğu ve çizgi romandan bir şey anladığını sandığı için alternatif evren görürse "What If?" diye atlar. What If? de bir alternatif evrendir ama hepsine What If? denmez. Alternatif evrenler, firmaların okuyucuların isteği üzerine (kafasına göre de oluyor) aynı karakterleri kullanarak, biraz değiştirerek, veya öldürerek evren kurmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder