Sayfalar

3 Şubat 2010 Çarşamba

Çizgi Roman Terimleri Vol 2

Çizgi Roman terimlerinin devamı:

Reprint: Yeniden baskı anlamına gelir. Çok tutan klasik seriler reprint edilir fakat reprint çizgi romanlar orjinalleri kadar değerli değildir(yani 1966'dan kalma spider-man ile 1993 reprint'i aynı değerde olmaz).

Giant-Size:
Dev boyuttaki çizgi romanlardır (One-Shot'ın bir türüdür) genelde 40-80 sayfa arası değişir.

Handbook/Guide/Encyclopedia/Sourcebook: Bir karakter, takım, evren hakkında detaylı bilgiler içeren ciltlerdir.

Fumetti: İtalyan yapımı çizgi romanlara verilen genel isimdir. Ülkemizde en popüler olan çizgi roman türüdür de denebilir. (Örneğin Dylan Dog, Mister No, Nathan Never, Tex, Zagor, Martin Mystere...)

Frankofon: Fransız yapımı çizgi romanlardır. Ülkemizde doğan kardeş sayısında birçok Frankofon çıkmıştır. (Okko, Tetikçi...)

Sketch: Çizerlerin genelde çinilenmemiş ve renklendirilmemiş çizimleridir, dilimizde eskiz adı da verilir.

Preview: Çizgi roman tanıtımıdır. Free Comic Book Day'de 15-20 sayfalık preview'lar dağıtılır, aynı zamanda Wizard gibi dergilerin yanında verilir ve bazı çizgi romanların sonunda başka çizgi romanların preview'unu da görmek mümkündür.

Artwork:Renklendirilmiş özel çizimlerdir, genelde tpb ekstrası olarak veya ayrı dergilerde kullanılırlar. Preview'un renkli ve çinilenmiş hali denebilir

Origin:Başlangıç noktası demektir. Karakterlerin başlangıç hikayelerine de bu isim verilir, çoğu zaman sırf originler için ayrı serlier de çıkar.

Şimdilik çizgi roman terimleri sona erdi, farklı paylaşımlarla buradayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder