Sayfalar

30 Ocak 2010 Cumartesi

Planetary


Yazar: Warren Ellis
Çizer:
John Cassaday

Firma:
Wildstorm/DC Comics

Tür:
Süper Kahraman/Aksiyon/Gizem

Planetary ülkemizde henüz yayınlanmamış bir çizgi roman serisidir, fakat Amerika'da büyük bir hayran kitlesi vardır, ayrıca birçok kez Eisner ödülü almıştır:
  • 2000: En iyi yeni seri
  • 2000: En iyi devam eden seri
  • 2002: En iyi devam eden seri
  • 2005: En iyi seri hikaye
Planetary daha önce Image Comics'in bir Imprint'i olan wildstorm tarafından oluşturulmuştur. İlk tanıtım sayısı Gen 13 ve C-23 dergilerinin arkasında verilmiştir. Daha sonra Wildstorm DC Comics'e satılmıştır ve ilk sayı DC tarafından çıkarılmıştır. Seri normalde 2001 ve 2003 yılları arasında devam edecek ve 24 sayı sürecek şekilde tasarlanmıştır, fakat daha sonra çeşitli sebeplerden dolayı 1999 başlayıp 2009'a kadar gelmiş ve 27. sayısında hikaye son bulmuştur.

Planetary Kurumu
Planetary kurumunun amacı Dünya tarihinin sırlarını gün yüzüne çıkarmaktır, bu yüzden çalışanlar bir nevi "İmkansızlık Arkeoloğudur". Kuruluşun Dünya'nın çeşitli önemli noktalarında merkezleri ve birçok çalışanı vardır. Planetary "Dördüncü Adam" olarak bilinen kimliği belirsiz bir şahıs tarafından kurulmuştur (Jakita Wagner'ın söylediğine göre bu kişi Adolf Hitler veya Bill Gates bile olabilir). Bunun dışında Planetary'nin süper güçlere sahip 3 kişilik bir saha takımı vardır:
  • Elijah Snow: Hava soğutabilme yeteneği vardır. Ayrıca yaklaşık 100 yaşındadır fakat buna rağmen yaş olarak bir yaşta sabit kalmıştır. Uzun hayatı boyunca Dünya'nın gizemli olaylarını araştırmıştır, zeki bir insandır ve büyük bir tecrübeye sahiptir. Nereden geldiği belli değildir. 1 Ocak 1900 tarihinde doğmuştur(Wildstorm evreninde bu tarihte doğup, Elijah Snow'la benzer özellikler gösteren başka kişiler de vardır).
  • Jakıta Wagner: Çok güçlüdür ve çok hızlıdır, bir insanın göremeyeceği mesafeleri görebilir, Afrika'daki özel bir kabileden gelmiştir. Anne ve babasını hiç tanımamış, bakıcı bir aile tarafından yetiştirilmiştir.
  • Drummer: Planetary tarafından bulunup yetiştirilmiştir, Elektronik aletleri kontrol edebilme ve bilgi akışını görebilme yeteneği vardır. Biraz kaçık bir tiptir. Elektronik aletlerle iletişime geçmek için aletlerin üstüne bagetlerle vurur. Drummer (yani "Baterist") adı da buradan gelmektedir.
  • Ambrose Chase: Planetary saha takımının eski bir üyesidir. Lokal olarak fizik kurallarını bozma yeteneği vardır. Yani cisimleri hareket ettirebilir ve zamanı yavaşlatabilir. Bir saha operasyonu sırasında 5 yerinden vurulmuş, daha sonra da birden yok olmuştur.
Bunun dışında Planetary'de birçok farklı karakter de bulunur, ayrıca Wildstorm evreninin diğer karakterleri ile Crossover da yapılır.

Seri
Planetary sıradan bir çizgi roman değildir, içinde bir çok alıntı unsur vardır. Serideki asıl amaç modern ve klasik çizgi roman kültüründeki karakterleri bir araya getirip harmanlamaktır. Seriyi okurken John Constantine, Superman, Wonder Woman, Captain Marvel, Green Lantern, Shadow, Nick Fury, Hulk benzeri karakterlerin ve Fantastic Four, Justice League gibi takımların kopyalarını (halk dilinde "çakma") görmeniz mümkündür. Bunun dışında tarihten Doc. Savage, Godzilla ve Sherlock Holmes gibi kişiler de yer almaktadır.
Planetary'yi okurken kendinizi kendinizi çok farklı hikayeler içinde bulacaksınız. Örneğin Korku-gerilim içeren bir gizem, dev yaratıklar, İkinci Dünya Savaşı'ndaki acımasız deneyler, Dünya dışı canlılar, süper kahraman hikayeleri, şehrini süper kahramanlardan arındırmaya çalışan bir adam, intikam almak için ölümden dönen maskeli kovboy,ölülerle konuşan bir adam, ajanlardan ve süper güçlü insanlardan oluşan örgütlerin çarpışması... Tabi bunlar sadece yan konular. Planetary'de genelde her sayıda farklı bir hikaye işleniyor veya iki sayılık ufak seriler yapılıyor. Aynı zamanda ana hikayede büyük bir komplo işleniyor.

Editörün Yorumu: Açıkçası Planetary şu ana kadar gördüğüm en iyi çizgi roman, çünkü içinde herkese hitap edebilecek bir şey bulmak mümkün. Bu kadarla da kalmıyor, ayrıca harika çizimleri ve müthiş bir senaryosu var. Kesinlikle kaçırılmaması gerekir diye düşünüyorum. En azından ilk 6 sayıya göz atmakta bir fayda var.

Editrö Puanı: 10 (Tam puanı hakeden nadir çizgi romanlardan biri)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder