Sayfalar

6 Ağustos 2010 Cuma

Steve Dillon

Doğum Tarihi: 1962
Doğum Yeri:
Londra/İngiltere


Steve Dillon her çizgi roman okuyucusunun (maalesef) yakından tanıdığı, uzun yıllar Garth Ennis ile birlikte çalışmış bir İngiliz Çizerdir. Kariyeri boyunca Garth Ennis'in yazarlığını yaptığı Hellblazer, Preacher ve Punisher gibi serilerin çizerliğini yapmıştır. Sahip olduğu (bana göre olmadığı) çizgi roman potansiyelini ilk olarak "Sci-Fi Adventure" adında bir okul çizgi romanı sayesinde öğrenmiştir. Marvel için çalışmaya başlayana dek birçok farklı yerde çizerlik yapmış ve elbette İngiltere'de yaşayıp da çizgi roman ile ilgilenmiş her insan gibi 2000 AD serisinde de birçok sayının çizerliğini yapmıştır. Marvel UK için önce Haftalık Hulk serisini , daha sonra da Nick Fury Strip'leri çizmiştir. Kariyerinin en parlak dönemini ise Garth Ennis ile çalışmaya başladığında yaşamıştır. Garth Ennis'in yazdığı Preacher serini çok uzun bir süre çizmiştir. Bunun yanı sıra Garth Ennis'in yazdığı birkaç Hellblazer'da ve DC'nin en ilginç karakterlerinden biri olan Hitman'de çizerlik yapmıştır. Steve Dillon Marvel için Punisher, Bullseye, Wolverine ( bana göre kariyeri boyunca asla elini sürmemesi gereken Marvel karakterlerin başında gelirler) ve Nighthawk serilrini çizmiştir. Steve Dillon'ın çizimlerini doğrudan bir dille "iyi" veya "kötü" diyerek eleştirmek elbette pek doğru olmayacaktır. Ama özellikle aksiyon sahnelerini batırması ve karakterlerinin saçları ve kostümleri farklı klonlar olması (ciddiyim, bu ayrıntılar olmasa çoğu karakterin kim olduğunu anlayamazsınız) onu bana göre yaşamış en kötü çizerlerden biri kılıyor. Elbette daha kötü çizerlerle karşılaştım fakat, bu kadar popüler olmayı gerektirecek hiçbir özelliğe sahip olmadığını düşünüyorum. Özellikle Wolverine başta olmak üzere çizdiği her seride kahramanın ruhunu öldürmüştür. İlginçtir ki Marvel kadrosunda Steve Dillon'ın yeri Garth Ennis ( bu adam olmasa Steve Dillon'dan bir cacık olmazdı) kadar büyüktür, Hatta şu an X-Men'in Cable serisine devam etmektedir.

Steve Dillon aynı zamanda Türk okuyucusun Punisher'dan soğumasında oldukça etkili olmuştur. Arka Bahçe tarafından yayınlanan Punisher v3'ün tüm çizimlerini Steve Dillon yapmıştır. Haliyle bu da dergiye okuyucunun ısınamamasına sebep olmuştur. Halbuki 90'ların başında Alfa tarafından yayınlanan Punisher serisi sayesinde bir önceki nesil Punisher'ı tanımış ve benimsemiştir. Genellikle o dönemin Punisher'ını seven okuyucular da Punisher'ı Steve Dillon ele geçirdikten sonra yetişkinler için hazırlanan Max serisine yönelmiştir.

Steve Dillon'ın çizdiği bir sürü çizgi roman okudum, şu ana kadar çizdiği karakterlerden farklı bir yüze sahip tek karakteri aşağıda gördüğünüz Arseface'ten (resme baktığınızda ismin sebebini anlayacaksınız) başkası değildir:


Belki de piyasada Steve Dillon gibi bir çizer olmasaydı, diğer çizerlerin ne kadar iyi olduğunu göremeyecektik, tıpkı Kötülük olmadan iyilik olamayacağı gibi. Ne kadar eleştirsem de eleştireyim Steve Dillon çizgi-roman Dünya'sında gerçekten de çok önemli bir isim. Umarım Aksiyonun ağır bastığı serilerden ziyade, çalışmalarını daha çok Preacher gibi, daha ağır tempolu ve Garth Ennis'in mizah anlayışını daha yoğun bir şekilde işleyen serilere yönelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder